Zsivány egyes

Jyn csak asszisztál a saját történetében | Star Wars: Zsivány egyes

A Zsivány egyessel egy olyan háborús filmet kaptunk, ami végre nem vérlázítóan szexista és nem hazudja azt, hogy háborúkban, felkelésekben nincsenek nők. De ettől még nem feltétlenül lesz feminista diadalmenet.

Van, ami alig változott 1977 óta

Vagy a világ fordult nagyot negyven év alatt (merem remélni!) vagy az én ingerküszöböm változott, de ami már a Zsivány egyes elején szúrta a szememet, és a film közepére sem sikerült megoldani, az pont a női reprezentativitás hiánya. Ez különösen vicces egy olyan franchise esetében, ami az elmúlt években éppen a “túl sok nő” miatt kapja az ívet a nőgyűlölő fanoktól. A helyzet ugyanis az, hogy bár az Ébredő erőhöz hasonlóan most is egy női főszereplőt kaptunk (Jyn Erso, a remek Felicity Jones alakításában), de ezzel a készítők ki is pipálták a “nők” rubrikát, és folytatták az írást, mintha még mindig 1977 lenne. A brit Glamour kritikusa úgy fogalmaz, a Zsivány egyes egy “feminista trójai faló”.

Jyn mellett nevesített női szereplő mindössze kettő van (Jyn anyja, Lyra Erso és a Jedi visszatérből ismert Mon Mothma), ők összesen három-négy jelenetben szerepelnek. Amitől viszont a több nőhöz szokott szemnek különösen zavaró lesz a film, az a statiszták és a kis szerepek miatt van: a birodalmi börtöntől kezdve a lázadók hadiszállásán át a végül Jyn köré szerveződő kommandós csapatig mindenki férfi. A film nagy csatajelenetében látunk női pilótát, de ez már csekély vigasz.

Mondhatjátok, hogy lejjebb kell tenni a lécet, hiszen a Zsivány egyes nem csak akciófilm, de ráadásul vérbeli háborús film is. Vagy mert a Csillagok háborúja sosem hemzsegett női szereplőktől. És itt kell beleállnom abba, hogy igenis van okunk ennél jóval több nőt várni.

SW Rebels

Hera és Sabine a Lázadókban

A két animációs sorozat, a Klónok háborúja és a Lázadók is megmutatta, hogy a nők teljesen természetes részei a Star Wars univerzumnak. Ahsoka, Anakin jedi tanítványa a Klónok hárorúja második legfontosabb szereplője, és az általában Padmé köré épülő politikai szálak is tele vannak női szereplőkkel, a jedi templomban különböző szinteken szolgálnak nők, a sötét oldalon pedig ott van Dooku tanítványa, Asajj Ventress és az ő ijesztő nővérei.

A Lázadókban két központi karakter nő. Hera, a zseniális pilóta gyakorlatilag a csapat vezetője, a tinédzser Sabine pedig nem csak azért remek harcos, mert mandalór (mint Boba Fett), hanem mert a Birodalom kadétja volt, mielőtt dezertált. Úgy van, a SW kánon szerint a Birodalom női kadétokat is képez, a filmekben mégis először csak Phasma kapitány húzott birodalmi sisakot, húsz évvel a Zsivány egyes és a Lázadók történései után, az Ébredő erőben. A lécet tehát maga a Disney emelte magasabbra, de mégsem merik megugrani akkor, amikor nem gyerekek az elsődleges célközönség.

 

Egy izgalmasabb Jyn ment a süllyesztőbe?

Na de mi a helyzet Jynnel? Ha már csak ő jutott, mint lényeges női karakter, többet hoz, mint a megmentésre váró hercegnők sora? Sajnos jó esély van arra, hogy Jyn karakterének épp az önállóságát nyírták ki a gyártás során.

Azt tudjuk, hogy utólag kellett új jeleneteket forgatni a Zsivány egyeshez, állítólag azért, mert túl lehangolóra sikerült az eredeti történet. Az persze kérdés, hogy mit és mennyire változtattak meg, de az előzetesek adhatnak némi támpontot.

Tavasszal, majd az augusztusi előzetesben is még azt láttuk, hogy Jynt bilincsbe verve vezetik Mon Mothma elé. Jyn láthatóan nem lelkesedik a nyakába varrt küldetésért, és úgy általában a lázadókért sem. Itt jegyzi meg epésen: “Ez egy lázadás, nem? Hát lázadok”. Úgy tűnt, Jyn egy kicsit Han Solo beütésű karaktert fog hozni, olyat aki a Biroldalom és a lázadók között csak a mindkét oldal okozta nyomort látja. Az is egy meglebegtetett dilemma volt még a legelső előzetesben, hogy mi lesz, ha a Birodalom elkapja és megtöri: “Ha folytatod a harcot, mivé leszel?” – kérdezte tőle a szélsőséges felkelő és egyben mentor figura, Saw Gerrera (Forest Whitaker).

Ezzel szemben az utolsó előzetesben Jyn rögtön a lázadók lelkes szónoka, itt már nem vívódik azon, hogy beálljon-e egyáltalán közéjük. Kérdés tehát, hogy csak a trailerekben változott a hozzáállása, vagy épp ezeket a jeleneteket vágták ki, írták át. Ez persze nem jelenti azt, hogy a végkifejlet ne lett volna ugyanaz vagy hasonló, hiszen tudjuk, hogy Jyn végül megszerzi a tervrajzokat, de talán máshol lehettek volna a hangsúlyok.

Az minden esetre egészen biztos, hogy a scarifi csatát átírták, és ez könnyen lehet, hogy pont Jyn személyes történetére volt nagy hatással. Az első trailerben (fent) a lecsendesedett harcmezőn egy pillanatra feltűnik Krennic (Ben Mendelsohn), a Halálcsillag építtetője és az a figura, akit Jynnek minden oka megvan szívből gyűlölni. Ebből pedig a Hollywood Reporter azt spekulálja, hogy kettejük története egész máshogy alakult volna. Spoileresen:

Rontócért kattints

Az is lehet, hogy itt nem állt meg Jyn eredeti történetének megnyirbálása. Graeme McMillan odáig megy, hogy azt írja: “A vágószoba padlóján heverhetnek olyan jelenetek, amelyek Jynt sokkal meggyőzőbb, született vezetőnek mutatják, aki nem csak azért kötelezi el magát a lázadás mellett, mert az apja erre kérte. Olyas valakit, aki több annál az elképzelésnél, hogy az Erős Női Karakter™ annyiból áll, hogy embereket üt és tud lőni.”

Evidens az összehasonlítás Rey-jel, és itt látszik igazán, mennyire mostohán bánik az új Star Wars Jynnel. Míg Rey a saját történetének mozgatója, addig Jyn csak sodródik, mások (első sorban Galen) harcát vívja, és igazából sosem derül ki, mi is az ő személyes célja. Az is elég lenne igazából, ha nem lenne semmi célja, és a lázadás épp ezt kínálná számára, de semmi ilyesmit nem látunk. Jyn félúton elveszti azt, ami motiválhatta, és sosem kapunk rá választ, miért megy tovább. Hacsak nem a férfi főszereplő, Cassian (Diego Luna) két szép szeméért.

Azok a nőgyűlölő fanok, akiket kivert a víz, mert egy női főszereplővel jön a Zsivány egyes, megnyugodhattak: Jyn, bár kétségtelenül tökös és egy csomó helyzetben megállja a helyét, az igazán sorsfordító eseményekben rendre kudarcot vall, hogy egy férfi (jellemzően Cassian) megmutassa, hogyan kéne ezt csinálni.

Rontóc a kattintás után

A színfalak mögött

Ha belemegyünk a spekulációba, eléggé úgy tűnik, hogy a Zsivány egyesen dolgozó megannyi író, rendező, producer és visual effects szakértő ötletei között voltak kifejezetten nőbarát törekvések és szexista berögződések egyaránt. A Zsivány egyesen rendezőként Gareth Edwards (Godzilla) dolgozott, a forgatókönyvön pedig Gary Whitta (Walking Dead), majd később Chris Weitz (Arany iránytű, Hamupipóke) és a nyár végi újraforgatásokkor Tony Gilroy (Bourne filmek). Az eredeti ötletet azonban John Knoll adta, aki először nem is íróként, hanem visual effects szakértőként volt jelen az előzmény-trilógia forgatásán. A többszörös íróváltás, úgy tűnik, megnyirbálta a női karakterek jelentőségét, de nem annyira, hogy a film kirívóan szexistává váljon. Az ellen például már nem lehetett utólag mit tenni, hogy Jyn a főszereplő, viszont el lehetett venni a jelentőségét azzal, hogy nem ura a történéseknek és nincsen igazi, eposzi értelemben vett hőstörténete vagy jelentősebb karakterfejlődése.

A Zsivány egyes szövevényes munkálatairól két könyv jött ki, erről itt olvashattok részletesen. Jynt például Gareth Edwards (aki Knoll ötleteit kezdte átdolgozni) emelte nézőpont karakterré, és kezdte aköré építeni a történetet, hogy Jynt mi motiválja, mit keres a felkelésben. Edwards és Gary Whitta korai terveiben Jyn anyja, Lyra azért bujkált a Birodalom elől, mert jedi volt. Ezt az ötletet Chris Weitz vetette el, mert egy olyan galaxist szeretett volna, ahonnan eltűnt minden hit és remény. Így Lyrából spirituális mentor helyett a lecsupaszított női toposz lett. Tony Gilroy augusztusban szállt be a projektbe, hogy levezényelje az új jelenetek forgatását. Állítólag a film negyven százalékát kukázta is. Mivel Edwards eredeti elképzelése, hogy Jyn motivációja legyen a film mozgatórugója, már tökre nincs jelen a kész filmben, sanszos, hogy Jyn karaktere Gilroy áldozata lett. Akár a szó szoros értelmében is.

Nyilván kívülről nagyon nehéz eldönteni, hogy a női karakterek kárára hozott döntésekben mennyire játszott szerepet a hurrogók kiszolgálása, a készítők saját szexizmusa, vagy csak a film klasszikus értelmében vett érdekeit nézték, minden explicit nőgyűlölet nélkül (mint Lyra átírása esetében, ami a film teljes hangulatát változtatja meg), és csak nagy filmes rutinjukban menet közben “elfelejtették” a nőket.

Jyn és Cassian

A Zsivány egyes minden hiányosságai ellenére azért mégis jelentős lehet feminista szempontból, ennek oka pedig Felicity Jones gázsija. Jó lenne, ha egy női főszereplőről a legnagyobb természetességgel feltételeznénk, hogy keres annyit, mint a férfiak, de Jennifer Lawrence Sony botrányt követő levele után tudjuk, hogy ez nem mindig valósul meg. Jonesnak egy Oscar-jelöléssel a zsebében (A mindenség elmélete) egyszerűbb dolga volt kialkudni a milliós nagyságrendű fizetést, míg mondjuk Diego Luna és Ben Mendelsohn feleannyit keresett.

Jones úgy fogalmazott, hogy ő csak méltányos fizetést akar az elvégzett munkájáért, mint a világon bármelyik nő. Hozzátette, hogy fontos erről beszélni, még ha kritizálják is azokat a nőket, akik emiatt felemelik a hangjukat. “Így a fiatalabb színésznőknek lesz elég bátorságuk, hogy az ügynökeik elé álljanak és azt mondják: ‘Meg tudjuk oldani, hogy biztosan a megfelelő fizetést kapjam azért, amit csinálok?'”.

 

Összegezve?

A Zsivány egyes élvezhető film, de általában nem Jyn miatt, még ha Felicity Jones alakít is olyat, hogy megkedveljük a karaktert. Női szempontból attól függ, mennyire fogod szeretni a filmet, hogy milyen elvárásokkal ülsz be rá. Én szerettem, a fent felsorolt problémák csak egyszer-egyszer zökkentettek ki (és akkor sem jobban, mint Tarkin), ilyenkor viszont leginkább az zavart, hogy nagyon kicsinyes dolgokon csúsztak el a készítők: komolyan, mennyire lett volna nehéz becastolni két-három nőt a tucatnyi lázadó közé? Még a legfantasztikusabb filmek is a valóságot próbálják másolni, hiszen attól lesz releváns a történet. A készítőknek az utcán kéne körbenézniük, ha a valóságot keresik, és nem egy férfiöltözőben. Minden esetre azért nézzétek meg.

Ezek a nők, akiket kerestünk | Star Wars: Az Ébredő Erő