Madonna Billboard beszéde kötelező olvasmány

Madonna pénteken vette át a Billboard “Év Nője a Zeneiparban” díját, majd egy olyan szenvedélyes, éleslátó és őszinte beszédet mondott, ami jó eséllyel az év legfontosabbja.

Madonna először megköszönte a beszédét megelőző Frozen/Like a Prayer tribute-öt, majd letette a díjat, beállt terpeszbe, és egy viccel indított: “Máris jobb. Mindig jobban érzem magam, ha van valami kemény a lábaim között.”

Aztán bele is ugrott a mély vízbe:

“Itt állok előttetek, lábtörlőként. Akarom mondani, női előadóként.

Köszönöm, hogy méltányoltátok, amiért 34 éven keresztül képes voltam folytatni a karrieremet minden kirívó nőgyűlölet, szexizmus, az állandó zaklatás és könyörtelen erőszak ellenére. Amikor kezdtem, még nem volt internet, így a szemembe kellett ezeket mondaniuk. Nagyon kevés embert kellett visszaoltanom, az egy egyszerűbb világ volt.

Amikor először New York-ba költöztem, még tinédzser voltam. 1979-et írtunk és New York nagyon félelmetes hely volt. Az első évben fegyvert fogtak rám, a torkomnak kést szorítva erőszakoltak meg egy háztetőn, és olyan sokszor törtek be a lakásomba és raboltak ki, hogy már inkább be sem zártam az ajtót. A következő években szinte az összes barátomat elvitte az AIDS, kábítószerek vagy lövöldözés. El tudjátok képzelni, hogy ezek a nem várt események nem csak abban segítettek, hogy azzá a merész nővé váljak, aki most előttetek áll, hanem arra is emlékeztettek, hogy sebezhető vagyok, és ebben az életben nincs igazi biztonság, csak a magadba vetett hit. És hogy nem én birtoklom a tehetségemet, nem birtoklok semmit, minden, amim van, Isten ajándéka. És még a legelbaszottabb dolog, ami történt velem, az is egy ajándék volt, hogy megtanítson valamire és még erősebbé tegyen.

Az év nője díját vehetem át, így megkérdeztem magamtól, mit tudok elmondani arról, milyen nőként a zeneiparban, mit tudok elmondani arról, milyen nőnek lenni? Amikor elkezdtem dalokat írni, nem gondolkodtam gender-specifikus módon, nem gondolkodtam a feminizmusról. Csak művész akartam lenni. Természetesen inspirált Debbie Harry, Chrissie Hynde és Aretha Franklin.

De az igazi múzsám David Bowie volt. Ő a férfi és női szellemet is megtestesítette, és ez nekem meg is felelt. Elhitette velem, hogy nincsenek szabályok. De tévedtem. Akkor nincsenek szabályok, ha fiú vagy. Ha lány vagy, a játékot kell játszanod.

Hogy mi ez a játék? Az megengedett, hogy szép legyél és aranyos és szexi, de ne viselkedj túl okosan. Ne legyen véleményed, legalábbis ne olyan, ami kilóg a status quo diktálta sorból. Az megengedett, hogy a férfiak tárgyiasítsanak és hogy kurvának öltözz, de nem uralhatod a saját kurvaságodat. És ne, ismétlem, ne oszd meg a saját szexuális fantáziáidat a világgal! Legyél olyan, amilyennek a férfiak szeretnék, hogy legyél, de ami még fontosabb, legyél olyan, ami a nőknek még kényelmes, ha más férfiak közé mész. És végül, ne öregedj, mert öregedni bűn. Kritizálni fognak, rágalmazni fognak, és minden bizonnyal nem fognak játszani a rádióban.

Amikor híres lettem, meztelen fotókat publikált rólam a Playboy és a Penthouse magazin. A fotók akkor készültek, amikor még művészeti iskolákban álltam modellt, hogy pénzt keressek. Nem voltak túl szexik, sőt elég unottnak néztem ki rajtuk. Az is voltam. De elvárták tőlem, hogy szégyelljem magam, amikor ezek a fotók kijöttek. És én nem tettem, ez pedig zavarba ejtette az embereket.

Végül békén hagytak, mert hozzámentem Sean Pennhez. És nem csak azért, mert [Sean] seggbelőtt volna érte, hanem azért, mert kivontak a piacról, szóval egy darabig nem tűntem fenyegetésnek. Évekkel később, elváltan és egyedülállóként – bocs, Sean – elkészítettem az Erotica lemezt és megjelent a Sex című könyvem. Emlékszem, az újságok és magazinok szalagcíme és minden amit magamról olvastam elítélt.

Kurvának hívtak, boszorkánynak. Egy szalagcím Sátánhoz hasonlított.

Álljon meg a menet. Prince nem neccharisnyában rohangál, magassarkúban és kirúzsozva, míg kilóg a segge? Igen, de ő férfi volt. Ez volt az a pillanat, amikor igazán megértettem, a nőknek tényleg nincs akkora szabadságuk, mint a férfiaknak. Emlékszem, mennyire bénultnak éreztem magam.

Eltartott egy darabig, hogy összeszedjem magam és haladni tudjak az alkotói életemmel. Hogy haladni tudjak az életemmel. Maya Angelou költészetében találtam megnyugvást, és James Baldwin írásaiban, és Nina Simone zenéjében.

Emlékszem, hogy azt kívántam, bárcsak lenne egy női társam, akihez támogatásért fordulhatnék. Camille Paglia, a híres feminista író azt mondta, hogy visszahúzom a nőket azzal, hogy tárgyiasítom saját magamat. Ó, gondoltam, szóval ha feminista vagy, nincsen szexualitásod. Letagadod. Így azt mondtam, én egy másfajta feminista vagyok. Egy rossz feminista.

Az emberek azt állítják, botrányos vagyok. De szerintem a legbotrányosabb dolog, amit valaha tettem, hogy nem tűntem el.

Amit az összes ma megjelent nőnek el akarok mondani,  az az, hogy a nők olyannyira és olyan sokáig el voltak nyomva, hogy már elhiszik, amit a férfiak mondanak róluk, és elhiszik, hogy a cél érdekében fel kell sorakozniuk egy férfi mögé. És vannak férfiak, akiket tényleg érdemes támogatni, de nem azért, mert férfiak, hanem mert méltóak rá.

Nőként el kell kezdenünk megbecsülni a saját magunk és egymás értékeit. Keress erős nőket azért, hogy pártold őket, köss velük szövetséget, tanulj tőlük, inspirálódj belőlük, működj együtt velük, támogasd őket, láss tisztábban általuk.

Mint ahogy már mondtam, ez a mai nem is arról szól, hogy megkaptam ezt a díjat, hanem a lehetőségről, hogy itt állhatok előttetek és igazán köszönetet mondhatok mint nő, művész, ember. Nem csak azoknak, akik szerettek és támogattak az út során – sokan itt ültök előttem, és fogalmatok sincs róla, milyen sokat jelent a támogatásotok – de a kételkedőknek, a lehurrogóknak, azoknak, akik megtáncoltattak és azt mondták, hogy nem tudom, hogy nem fogom, és hogy nem kellene. Az ellenállásotok erősebbé tett, arra késztetett, hogy még keményebben próbálkozzak, így azzá a harcossá válhattam, aki ma vagyok, és azzá a nővé, aki ma vagyok. Szóval köszönöm.”

 • Rebi

  Szuper

 • Hayday

  Korrekt beszed. Erdemes elolvasni David Wong Ezert nem erti sok ferfi a szexbe valo beleegyezes fogalmat cimu irasat is. Szinten tanulsagos….

 • Pálfi Edina

  Minden tiszteletem az Övé ! Le a kalappal.

 • Yrupe

  köszönöm a fordítást!

 • kuruc007

  saját gondolataival, kényszereivel hadakozik, mindenkinek önmaga a legnagyobb kihívás, ellenfél.

 • http://www.huffnagelpista.com Huffnágel Pista

  Tldr, de ha már Madonna: “Ötven felett: a megállapodás kora. Ebben a szakaszban már a férfiak sem nagyon szeretnek kalandozni, ám egy stabil egzisztenciával felvértezve továbbra is válogató helyzetben vannak, elsősorban a 30-as és 40-es nők köréből. Az 50 feletti nők túlesnek a klimaxon, ezzel mind termékenységük, mind szexpiaci értékük a nulla közelébe csökken, miközben tesztoszteronszintjük és ezáltal libidójuk megközelíti a frusztrált fiatal férfiakét.
  https://uploads.disquscdn.com/images/ecf43205927ea422bad940d9d2c681431d6ddace29566e0fd8e0ef7a2b3085b1.png

  http://www.ferfihang.hu/2016/12/16/bevezetes-a-piros-pirulaba-9-szexpiaci-ertek/#comment-65242

 • Tóth Bence Péter

  Jajj, szegényt hogy elnyomják, de télleg … Csupa küzdés az élete a nőellenes apartheid ellen, hogy oda ne rohanjak.

  Miközben a férfiakból módszeresen kiölik a lovagot, az úriembert, a nők iránti FELTÉTLEN TISZTELETET, a nemmacsó férfiasságot és a FÉRFIÚSÁGOT !!! a nőszemélyek egyre hangosabban mozgalmárkodva rinyálnak, és ez NAGYON NEM JÓ.

  Mégis, ha az emberek szexelni szeretnének, mit csináljanak, változzanak ezerjelfogó szuperradarrá, ezercsápú kívánság-kitapogatóvá? A nőci mindjárt egy VASKOS PROVOKÁCIÓVAL NYIT, és még csodálkozik, hogy a hímek hímkedni kezdenek tőle, meg a többi hasonlótól ???

  No, Madonnácskát kíváncsian érdeklődve várom, hogy Európában turnézva felszólamoljon a muszlimista mirgáncsok tömeges, válogatás nélküli nemi erőszakja, és nőkkel szembeni brutalitása ellen. Miért is érzem úgy, hogy ebből nagyon nem lesz semmi?

  • Mária

   Hogy tájékozatlan vagy az a te dolgod..”El kell kezdenünk minden egyes embert méltósággal és tisztelettel
   kezelni. Csak ez tudja megváltoztatni a világot. Ez az egyetlen. Csak a
   szeretet tudja megváltoztatni a világot. Nagyon nehéz feltétel nélkül
   szeretni. Nagyon nehéz azt szeretni, amit nem értünk meg, ami más, mint
   mi. De muszáj! Vagy ez így fog tovább menni mindörökké.”

   http://madonnahungary.blog.hu/2015/11/15/madonna_magaval_ragado_beszede_a_franciaorszagi_terrortamadasutan

   • Tóth Bence Péter

    Egy biztos: ezt a terápiát nem a normál átlagpógárokon kell kezdeni már, hanem a szélsőségeseken, a bűnözőkön, a “mélyszegényeken”, a más kultúrákból érkezetteken, a felső tízezer el-istentelenedett viselkedésén, és az alsó egymillió emberalattiságán.

    Ma gyakorlatice ott tartunk, hogy a “feminácik” egyedül a homokos pasikra mondhatják, hogy a lelki szemetesláda szerepében azok úgy-ahogy rendben vannak, mert azoknak a VÁGYAITÓL egy cseppet sem kel félni, miközben kiönthetik nekik a legbizalmasabb, ‘”csajos” dolgaikat is,

    A hétköznapi, illedelmes, visszahúzódó ürgék mintha nem is létező, szürke massza lenne, amit remekül lehet ütni-vágni-rugdosni, rákenve minden bűnt és rosszat, képmutatózni, család- nő- és gyerekverőzni, magyarozni, keresztényezni, stb.

    de ha az igazi, büdös, szőrös, fingó-böfögő, lábszagú böszme ütő-verő, erőszakos gorilla keríti a hatalmukba, nagyon izmosan és / vagy nagyon gazdagon,s veszi kezelésébe őket, akkor az aléláson / tűrésen kívül nem nagyon tudnak, vagy akár akarnak is csinálni ez ellen, bármit … 🙂

    Szerinted a három közül mégis MELYIK akarna lenni az a hímnemű egyed, aki csak egy kicsit is érdekelt e téren?

    Nem SZERETNI KELL feltétel nélkül, hanem először is békén hagyni azokat, akik nem bántanak senkit, aztán pedig elmondani, mi a szeretet. Nem mellesleg azt el kéne magyarázni, miért is akarják egyes “széplelkek” hogy feltétel nélkül szeressem a gyilkost, az árulót, a rablót, a gazembert, csakúgy, mint bárki mást… Bezzeg ha ugyanezt Jézus mondja, ő csak ki lett találva, igaz?

   • Yrupe

    hagyd rá, egy Pista egy baszatlan buta troll, aki elmegyógyban is volt már
    nem kell vele törődni – ahogy a rövid farkú spannjaival sem

  • http://www.huffnagelpista.com Huffnágel Pista

   Minél öregebb egy nő, annál jobban elnyomják. Én ezt Meryl Streep-nél is megfigyeltem!!!!

   https://uploads.disquscdn.com/images/5be1db9c01fdaa6e4bbe50c8613c83bdecb896dbe4e5ba967a98071bbf2e3ac5.jpg