A könyv jobb volt? | Legendás állatok és megfigyelésük

Rowling a fantasy mush-up mestere, de a fordulatokkal az őrületbe kerget. A Legendás állatok legtöbb történetelemét már láttuk valahol, egy ponton pedig saját magától, a Harry Potterből lop ikonikus fordulatot.

Szögezzük le: imádom a Harry Potter univerzumát, azzal együtt, hogy J.K. Rowling történetmesélői képességeit sokszor megkérdőjeleztem már. Annak idején olcsó húzásnak tartottam a semmiből behozni a halál ereklyéit, abba pedig, hogy Harry túléli, ne is menjünk bele… Aztán csak megbékéltem vele. A Legendás Állatok hibáival is valószínűleg meg fogok. De előtte azért elmondom, mi nem stimmelt, annak ellenére, hogy egy szerethető filmről van szó.

Nézzük gyorsan a szereplőket, aztán rátérek a cselekményre. Eddie Redmayne tisztességes alakítást nyújt Newt szerepében, Katherine Waterston pedig Tinaként. Newt gyakorlatilag egy fizikumában és fejében is fürgébb Hagrid, Tina pedig cseppet sem klisés karakter, a dolgozó nő, aki lelkiismeretes a munkájában, mégsem sikeres. Ameddig viszont ez nem esik le, addig nehezen szerethető. Sokkal hálásabb szerepet kapott Dan Fogler Jacob Kowalskival és Alison Sudol Queenie-vel. Jacob egyértelműen a legizgalmasabb, végre egy mugli perspektíváját hozza, ráadásul egy különösen kiélezett társadalmi konfliktus közepén. Queenie egyszerre könnyed és bölcs, kicsit mint egy gyerek. Talán ezt teszi a túl sok gondolatolvasás az emberrel? (Khm. Dumbledore?!) Kevesebb időt töltött a képernyőn, de Colin Farrellt egyszerűen jó nézni Graves szerepében. Szeretném ezt csinálni még négy részen keresztül.

Legendás állatok Queenie és Jacob

A zene még mindig színvonalas, James Newton Howard (Éhezők Viadala, Hans Zimmerrel közösen A sötét lovag) odatette magát. A legendás lények tényleg jól néznek ki, amelyiknek az a dolga, az vicces és szerethető, esetleg elegáns, veszélyes vagy félelmetes. Gondolom, a niffler lesz az idei karácsony BB-8-je.

A film viszont beleesik abba a csapdába, hogy mindent akar. A gyerekeknek vicces szörnyetegeket, akiket lehet infantilis jelenetekben kergetni, aztán egy kis románcot (vagy inkább kettőt már!), a szuperhős-filmekhez szokott 3D-zős közönségnek szétrobbanó New York-i utcákat. Hogy ebből mikor lesz sok a nézőnek, azt egyéni ingerküszöb szabja meg.

Meg persze kapunk társadalmi üzenetet, a rasszizmus és bigottság kritikáját, és a HP fanoknak egy kis Grindelwaldot. Ennek az lehet az oka, hogy bár a film „alapjául” szolgáló könyv a legendás lényekről szól, ez csak apropó Rowlingnak, hogy végre elmesélje Grindelwald és Dumbledore történetét. Ami nem baj, csak egészen az utolsó percekig nem árulják el a tényt, hogy erről szól a sztori (de lehet, hogy én néztem kevés promóanyagot). Szóval szívesen, ti már felkészültebben ülhettek be a moziba.

A legnagyobb kihagyott ziccer amúgy pont az, amivel hype-olták a filmet: hogy végre megismerjük az amerikai varázsvilágot. Például semmit nem tudunk meg az Ilvermornyról, hiába a Viharmadár, az egyik ház névadója a legjelentősebb varázslény a sztoriban. Ez azért különösen szomorú, mert erre ez az egy lövés volt, David Yates rendező elmondása szerint a további részek megint Európa-központúak lesznek. Amúgy amit kapunk az USA-ból (vagy hát főleg csak New York-ból) az azért érdekes és jól néz ki. Engem csak jobban érdekelt volna még több ebből, mint mondjuk az „ördögűzős” szál.

Legendás állatok Credence és Graves

A salemi boszorkányüldözők történetét ugyanis már láttuk ezerszer. Az abúzus és bigottság tragédiákat szül, igen, de ennél többet Rowling sem mond. Félre ne értsetek, szerettem ezt a szálat, főleg Graves és Ezra Miller Credence-e miatt, szuper jó volt a kifacsart, félig szektás, félig homoerotikus kémia köztük. Épp ezért voltam szörnyen csalódott a végén (és lehet, hogy csak emiatt vagyok kritikus az egész filmmel kapcsolatban). A spoiler mögött elmondom, miről van szó.

Vigyázz! Rontóc!! Csak saját felelősségre kattints!

Aztán hazamentem a moziból, felcsaptam az internetet, és megnéztem, mit mondanak erről mások. Van egy elég meggyőző elmélet arról, hogy hogyan kapcsolódik ez a cselekményszál a Harry Potter történetéhez.

Na de mi?!! Hidd el, olvastam a könyveket, nem félek a fan theoryktól.
Így máris több értelme van, miért kellett a fél filmet ezzel tölteni, és Newt szerepe is jobban megalapozott. Kicsit persze szomorú, hogy ez a film is fél lábon imbolyog, ha nem olvasol utána, mert nem kapsz belőle válaszokat, csak a wtf?-pillanatot.

Legendás állatok Newt és a Thunderbird

Megnézem a következő részt?

Biztosan, már rég eladtam a lelkem a franchise-nak.

Legendás állatok vagy Harry Potter?

Egyelőre mindenképp HP, bár azokat karaktereket vagy tizenöt éve ismerem, így talán nem is fair az összehasonlítás. Viszont ha összevetem a Bölcsek kövét és a Legendás állatokat, cselekményt a cselekménnyel, karaktereket a karakterekkel, világot a világgal, akkor majdnem mindenben a HP viszi a pálmát.

Amiben a Legendás állatok többet tud nyújtani, az a látvány. Igen, a legendás állatok. A könyvbe tehát nem tudnék belekötni. Az ugyanis Harryék fiktív tankönyve a legendás állatok gondozása órán, így nincs benne cikis szerelmi háromszög, sokszor ismételt tanmese az abúzusról, vagy egy olcsó bűvésztrükk mint fordulat. Talán épp ezért, mivel nincs cselekmény, amit Rowling elszúrhatna valamivel.

Bechdel-pozitív?

Éppenhogy átmegy a bechdel teszten. Persze ha a fantasy/kalandfilm kategóriában versenyeztetjük, simán kiemelkedik a mezőnyből.

A női szereplők nem olyan jelentősek, mint a férfiak, és nem is látunk sok interakciót köztük, Tinát pedig könnyű túlszárnyalnia akár Jacobnak, akár Graves-nek. Persze igyekeztek sokféle izgalmas női figurát behozni, de ezzel néhol tokenizmusba fordultak, a fekete elnök például tényleg csak dísznek van ott, hiába sugallták, hogy menő lesz. Mary Lou szintén csak egy kartonbábú.

Queenie jobban sikerült. Annak ellenére, hogy megjeleníti a huszas évek összes szexi sztereotípiáját, egy csomó aprósággal sokkal egyedibbé tették. Nekem egyértelmű kedvenc. De visszatérve kicsit Tinára. Ő a film elején túl meggyőző, kifejezetten szürke karakter, viszont a vége felé kicsit más értelmet nyer. A folytatásban biztosan többet látjuk, remélem, lesz ideje kibontakozni.

Szóval ja, nyugodtan elvihetitek rá az unokahugit is.