Kockás ingben grasszáló tanárok | Rita

Klinghammer István pipa, ha a tévében kockás inges tanárokat lát grasszálni. Nyilvánvalóan nem látta a dán TV2-n futó sorozatot, a Ritát. Vagy épp hogy igen?

Sajnálom, hogy nem vagyok már középiskolás, élmény lehetett a mai #kockástámogatás. Viszonylag ritkán adódik, hogy egy egyszerű kockás inggel ki tudd fejezni a szimpátiádat a tanártüntetések iránt, és egyúttal bemutass a mellébeszélő politikusoknak. Mindig is felnéztem a karakán tanárokra, azokra akikben van hivatástudat – klinghammerien szólva, egyfajta étosz – de hiányzik belőlük a konformitás. Akik mernek a saját módszereik szerint tanítani, akiket nem tud csak úgy ledominálni egy csapat tinédzser vagy épp a Klik, mert a fő szempontjuk igenis a diákok érdekei. Épp ilyen Rita, akinek amúgy teljesen véletlenül védjegye, hogy kockás ingben, bőrdzsekiben jár be tanítani.

A dán Skins

Nem kifejezetten egy coming-of-age sztoriról van szó, és a Skinsnél jóval derűsebb hangulatú, mégis mivel olyan őszinteséggel kezeli a tinédzserek (és a tanárok) problémáit, ezért merem használni a párhuzamot.

A sorozat természetesen Ritára, a Koppenhága külvárosában dolgozó irodalomtanárra fókuszál (Mille Dinesen). Rita karaktere önmagában belépő a blogra: egy egyedülálló anyáról van szó, aki zseniális a szakmájában, de stikában a vécébe jár ki cigizni és a magánéletben néha egy tizenhat éves fesztiválozó szintjén áll. Nyilvánvalóan nem olyasvalaki, akire rábíznák az erkölcstant.

Bár a magyar közoktatás úgy ahogy van leépítette a szexuális felvilágosítást, a dán tévénél nem voltak ennyire szemérmesek. A Ritában az igazgatói irodától kezdve tantermeken át kocsmai mosdókig megy a casual sex, a következmények meg még messzebb érnek, ahogy azt egy jó drámától el is várjuk. Az írók nem átallottak meleg és migráns karaktereket írni, hozzányúltak a drogozás, az abortusz, az elszúrt családi kapcsolatok, a mentális betegségek, az iskolai felzárkóztatás, a bullying és a testképzavar témaköreihez is. A sorozat négyrészes spinoffja, a Rita kollégájáról szóló Hjørdis odáig ment, hogy vajon lehet-e az iskolai darabban egy kisfiú a hercegnő.

Csupa olyan téma, amitől valószínűleg kifutna a világból az, aki kitalálta a “köznevelést”. De pont az teszi ütőssé a sorozat, hogy álszenteskedés nélkül tud nagyon fontos morális kérdéseket feszegetni, a karaktereket pedig azzal szerettetni meg, hogy nem titkolja el a hibáikat.

Kockás inges forradalom

Az szóra sem érdemes, hogy vajon tényleg attól lesz-e jó tanár valaki, ha rendesen borotválkozik és nem kockás ingben jár. Sokkal érdekesebb kérdés az, ami a sorozat harmadik évadában kerül középpontba, nevezetesen hogy egy tanár vagy igazgató meddig mehet el a fenntartóval szemben a diákjai érdekében. Mert nem csak Magyarországon kell az iskoláknak keményen megküzdeniük a nekik járó pénzekért.

Rita éppenséggel olyasvalaki, aki alá meri rendeli a saját boldogulását, hogy cserébe valamivel jobbá tegye az iskolát. Ez valószínűleg ilyen kockás inges dolog.