Ezek a nők, akiket kerestünk | Star Wars: Az Ébredő Erő

Az Ébredő Erő folyamatosan dönti a jegyeladási rekordokat, annak ellenére, vagy épp egyenesen azért, mert végre egy női főszereplővel az Erő.

Közel húsz évvel ezelőtt a legkevésbé sem érdekelt, hogy Leia mellett nincs más erős – vagy lényegében bármilyen – női karakter a Star Warsban (itt megnézhetitek mind a 63 másodpercet, amit Leián kívül nőknek osztottak az eredeti trilógiában). 2015 karácsonyára mégis annyit változott a közgondolkodás, hogy kislányok öltözhetnek be jedinek, mert kaptak egy igazán badass példaképet Rey személyében. Nagyon kicsit spoileres folytatás, de előtte nézzétek meg ezt a cukit:

Rey-cosplay

Daisy Ridley és a jedik új generációja

A Disney és JJ Abrams hamar éreztette, hogy sokkal jelentősebb szerepet kapnak az új trilógiában a nők. A plakátokon középre helyezett Rey (Daisy Ridley) minden titkolózás ellenére egyértelművé tette, ki lesz a főszereplő (bocs, hiába trükköztetek a fénykardos Finnel), Leiát (Carrie Fisher) hercegnőből generálissá léptették elő, bekasztolták a “gonoszak” közé az első nőt, Phasmát (Gwendoline Christie), a vén bölcs karakterét, Maz Kanatát is nő játssza (Lupita Nyong’o), és több minor szerepben is csajokat látunk: ott van Maisie Richardson-Sellers, akit felrobbantanak az új köztársasági bolygókkal együtt, Carrie Fisher lányát, Billie Lourd egy hadnagy szerepében szúrhatjátok ki a sarokban, Jessica Henwick, azaz a Trónok Harca Nymeria Sandja egy x-szárnyút vezet, a Downton Abbey-s Harriet Walter pedig, aki Chewie-t kezeli, a legprofibb és legviccesebb “állatorvos” a galaxisban.

Összességében egy csomó olyan szerepet kaptak nők, amiket akár férfiakra is írhattak volna, de mégsem tették. Ez már jó kiindulási pont ahhoz, hogy ne klisés női karaktereket kapjunk a végére. A Gwendoline Christie (mondtam már, hogy ő a Trónok Harca Brienne-je?) megkapta, hogy a rohamosztagos páncélja egyáltalán nem néz ki “női páncélnak”, erre ő megjegyeze, hogy ez esetleg, talán, valahol nem annyira nagy baj:

“Ez egy páncél. Egy nőn. Nem kell csajosan kinéznie.”

captain-phasma

Rey első megjelenése is telitalálat, a hangsúly nem a nőiségén, hanem a hozzáértésén és önállóságán van. Szép jóvátétel a Jedi visszatér aranybikinis fiaskójáért. Rey nem egy Leia-féle hősnő, aki rátermettsége ellenére nem egyszer szorult rá, hogy valaki megmentse. Az eredeti trilógiában Leia hiába volt erős karakter, a sztori véletlenekkel és balszerencsés helyzetekkel többször inkompetenssé tette: a szemétledobóban vagy Jabba kastélyában is ugyan kivette a maga részét a buliból, de a droidok vagy Luke nélkül ma nem lenne Organa generális. Az Ébredő Erő nem akarja kiszúrni a szemünket azzal a klasszikus írói fogással, hogy az elsőre erősnek bemutatott női karakter a film végén, a tétek emelésénél mégis tehetetlen, és a férfi főszereplőnek kell megmentenie.

Ugyanakkor a Star Wars univerzumában sem evidens, hogy Rey kompetens lehet. A találkozásukkor Finn bár a lábán sem nagyon tud állni, mégis úgy gondolja, Reynek az ő segítségére van szüksége. Amikor kiderül, hogy mégsem, elismeréssel ugyan, de azért csak meglepődik. Elsőre senki nem nézi ki Reyből, hogy elvezeti az Ezeréves Sólymot, Kylót pedig teljesen váratlanul éri, hogy Rey tudja használni az Erőt. Utóbbi persze első sorban nem arról szól, hogy “nő létére”, mégis ezekkel az apróságokkal a narratíva mintha kikacsintana nem csak általában a nők alulbecsültségére például a munkaerőpiacon, de arra is, amit ez konkrétan a filmiparban jelent. Nem csak abban kételkednek sokan, hogy Rey elvezet egy gépet, de abban is, hogy elvisz a hátán egy Star Wars szintű blockbustert.

tfa-rey-bb8

Pedig az USA-ban már 740 millió dollárnál jár a box office, lehagyták a Titanicot és a hét végén várhatóan beelőzik az Avatar listavezető 760 millióját. Nemzetközi piacon épp a negyedik, 1,5 milliárd dollár bevétellel, a nagy kérdés az, hogyan fogadják a hétvégi premiert Kínában. IMDb-n 8.5 pontot, Rotten Tomatoes-on (nézői értékelés alapján) 90%-ot kapott, a moziból kilépő megkérdezettek 88%-a pedig ajánlaná a filmet, szóval nem egy nagy-hype-nagy-csalódás típusú filmről van szó. Ebben pedig nem kis része lehet Reynek is, aki a Rotten Tomatoes szavazása alapján magasan a kedvenc új karakter. A Star Wars úgy tudott egy csomó női karakterrel beújítani, hogy nem vesztette el a férfi közönséget, és megnyert magának jó pár nőt. Az amerikai exit pollok alapján a nyitóhétvégén közönség kétharmada férfi volt, de karácsony környékén a nők már 38%-ot tettek ki.

rotten-tomatoes-tfa

Rey a kedvenc az új karakterek közül

 

Akkor Bechdel Pozitív?

A film épphogy átmegy a Bechdel-teszten, amikor Rey és Maz nem csak Luke-ról, de Rey sorsáról és az Erőről is beszélnek. A karakterek és a sztori kiemelkedően jó, főleg Rey szempontjából. Leia és Phasma kicsit súlytalan: Leia esetében olyan érzésünk van, mintha vágtak volna a szerepéből, Phasmáról pedig reméljük, hogy túléli a részt, és a következőben komolyabb szálat kap. A pletykák szerint a korai terveknél felmerült, hogy Snoke nő legyen, de ezt valamiért láthatóan elvetették. Maisie Richardson-Sellers karaktere, Korr Sella pedig, akit az Új Köztársaság elpusztításakor látunk, Leiát képviselte az Új Köztársaságban, így nekik lett volna egy politikai jellegű párbeszédük. Nem csoda, hogy erre sosem került sor a filmben, hiszen az előzmény trilógiában még fontos politikai szálat Abramsék teljesen hanyagolták.

Interszekcionális szempontból (kisebbségi csoportok és általában a társadalmi igazságtalanság megjelenítéséről) nem sokat várok egy olyan kalandfilmtől, amelynek ez nem kimondottan témája. Ugyanakkor nyilván pozitívum, hogy sokszínűen castoltak, feketéket és latin-amerikaiakat is láthatunk mind a nők mind a férfiak között, és Rey legalább nem egy felsőbb osztálybeli hercegnő, mint Leia vagy Padmé. Ugyanakkor a történetben egyáltalán nincs szó rasszizmusról, Rey pedig egyszerűen ki tud törni a jakkui porfészekből, van választása, ellentétben egy zsákfaluban felnőtt árvával. Hasonló a helyzet a szexualitással, az Ébredő Erő szimplán rendben volt már pusztán annyival, hogy nem tárgyiasította egyik női karakterét sem. De mivel nem igazán volt romantikus szál, ezért nem is tudott volna többet nyújtani, ami természetesen nem baj.

bechdel-pozitiv-tfa

Az Ébredő Erő – Bechdel Pozitív értékelés (a képre kattintva elolvashatod a blog értékelési szempontjait)

A kamera mögött viszont lenne hová fejlődni. Bár Kathleen Kennedy, a Lucasfilm elnöke és az Ébredő Erő producere nem győzi hangsúlyozni, milyen fontos volt a női hang a készítésnél, azért a jelentős felelősséget mégis férfiak kapták. JJ Abrams nem csak rendezte, de az írói munkában is részt vett a régi motoros Lawrence Kasdan és a vérfrissítést jelentő Michael Arndt mellett. Kennedy az LA Timesnak beszélt arról, hogy a Lucasfilm sztorifejlesztési osztályán hatból négyen nők, így amikor az Ébredő Erő íróival összeültek, fifty-fifty volt a férfi-nő arány a szobában:

“Azt hiszem ez önmagában segített, hogy Rey egy számunkra is releváns alakot öltsön.”

Ugyanakkor Kennedy elismerte, milyen fontos volt, hogy Abrams, Kasdan és Arndt valóban beemelték, amit ez a női nézőpont hozzá tudott adni a történethez. “Megtehették volna, hogy csak ők hárman egyeztetnek ezekről a karakterekről, és nem veszik figyelembe a javaslatokat tőlem, vagy [co-producer] Michelle Rejwantól, vagy [író] Kiri Harttól, és akkor ki tudja, lett-e volna valaki, aki képviselje a véleményünket?”

Arra még sokat kell várnunk, hogy női rendező vagy író álmodja meg a következő Star Warst, az évente jelentkező új filmekben ugyanis már rég kiosztották a lapokat. Az idén érkező első antológiafilmet, a Rouge One-t Gareth Edwars rendezi (és a cast alapján már most borítékolható, hogy bukni fogja a Bechdel-tesztet), a 2017-es SW VIII-at Rian Johnson író-rendező kapja, a 2018-ra tervezett Han Solo antológiafilmen Phil Lord és Chris Miller dolgozhat, a 2019-es SW IX-et pedig Colin Trevorrow-nak (Jurassic World) adták. Leghamarabb tehát a 2020-ban érkező, várhatóan Boba Fettről szóló antológiafilmet rendezheti nő, már ha egyáltalán igazak a pletykák arról, hogy már négy női rendezővel és három forgatókönyvíróval egyeztettek a tervezett Star Wars filmekről. Ha a Disney komolyan gondolja azt, amit az Ébredő Erővel lefektettek, akkor egyre jobbak az esélyek erre is.

JJ Abrams a film bemutatása előtt bizakodva beszélt arról, hogy végre a lányoknak is van miért megnézniük egy Star Wars mozit (látszik, hogy ő sem volt nyolcévesen belezúgva Han Solóba…), és azzal egyet kell értenünk, hogy biztosan még több kislány fogja hétvégente rongyosra nézni az új trilógiát, mint az eddigi filmeket:

“A Csillagok Háborúja mindig is egy fiús dolog volt, egy olyan film, amire az apák vitték el a fiaikat. Annak ellenére, hogy ez még mindig így van, azt remélem, hogy ez már egy olyan film lesz, amire az anyák is elvihetik a lányaikat.”