Nem fekete vagy fehér: Hermione a Potter-darabban

Lavender Brown nem sok szerepet kapott az első öt HP-filmben, két különböző, amúgy fekete színész játszotta ezalatt. Aztán a Félvér Hercegben már több sora van, meg egy szerelmi szála is Ronnal. Ekkor újracastolták, és véletlen vagy sem, de onnantól a fehér Jessie Cave játssza. Nem volt belőle különösebb botrány. Most a jövőre debütáló Harry Potter-darabhoz Noma Dumezweni, Olivier-díjas brit színésznőt castolták a felnőtt Hermione szerepére. Véletlen vagy sem, Dumezweni fekete. Ebből pedig hatalmas botrány lett.

Hermione bőrszíne egész egyszerűen, nos, nem egy fekete vagy fehér kérdés. Rögtön el is indult a vita, hogy a fehér Hermione kánon-e vagy sem, a rajongók pedig a könyvek legapróbb megjegyzéseiből vontak le következtetéseket. Itt ugyanis van szó Hermione “nagyon barna” bőréről és “fehér” arcáról is – de akkor ő most egy lebarnult fehér lány vagy egy elsápadt fekete? Rowling igyekezett tisztába tenni a dolgokat, és hangsúlyozta, hogy az ő univerzumában Hermioneről annyit tudni, hogy barna szemű, göndör hajú, és nagyon okos. Sosem írt fehér bőrről; bár feketéről sem.
A legtöbbekben, akik felháborodtak, valószínűleg nagyon mély nyomokat hagyott Emma Watson Hermioneja a filmekből, na meg az ő bőrszíne. “Hát nem ugyanolyan rasszizmus egy fehér karaktert feketének újracastolni, mint fordítva?!” Nos, ha figyelembe vesszük, mennyire alulreprezentáltak a nem fehér szereplők, én személy szerint a nem felé hajlok, de ha ezt félretesszük, akkor is azt látjuk, hogy Lavender Brown kifehérítése közel sem volt ekkora probléma. Miért? Azért, mert teszünk Lavenderre? Vagy mert fehéreket látni még mindig természetesebb számunkra? Esetleg mert Dumezweni nem felel meg annak a szépségideálnak, aminek Watson igen; és aminek amúgy Hermionenak egyáltalán nem kell? Vagy csak rossz a jól ismert közönségkedvencünket idősebbként látni?

Matthew Lewis, aki Neville-t játszotta a filmekben, azt javasolja, hogy amúgy is érdemes kicsit lazábban kezelni a könyv leírásait, hiszen Neville is egy szőke srác volt eredetileg. Ha rá nem hallgatunk, akkor kire?!

Sokan arra is rámutattak, hogy egy fekete Hermionenak még több értelme is van, hiszen a sztori fő konfliktusa egy rasszizmus metafóra, és Hermionet, mint sárvérűt, többször érik rasszista támadások. Talán ha Hermione színésznő lenne a varázsvilágban, sokan felháborodnának, ha sárvérű létére olyat kéne eljátszania, akit azelőtt aranyvérű játszott.

Minden esetre a rajongók már egy ideje pedzegetik ezt a teóriát, és ki is termelték a maguk fanartjait. Azért ezek elég meggyőzőek.

marianne_khalil_hermione

Marianne Khalil

batcii_hermione

batcii Tumblr

natello-universe_goldentrio

natello-universe Tumblr

dellbelle39_herione

dellbelle39 Tumblr

  • Zlatan Bako

    “Sokan arra is rámutattak, hogy egy fekete Hermionenak még több értelme
    is van, hiszen a sztori fő konfliktusa egy rasszizmus metafóra, és
    Hermionet, mint sárvérűt, többször érik rasszista támadások.”

    Hm…fehér embert nem érhet rasszizmus?! Csak a vádja???